Om Bingolottos Lyckotavlor

Lief "Loket" Ohlsson och Nanny Andersson Lyckotavlor i Bingolotto 1993
”Nanny från Varnhem målar Lyckotavlorna i Bingolotto”, stod det i många tidningar från Skaraborg i början på 1990-talet.

”Vem är konstnärinnan från Varnhem som målar tavlorna i Bingolotto?” I början på 1990-talet ställde sig många i trakten kring Skara den frågan.

Efter ett möte med Leif ”Loket” Olsson stod det klart att hon varje vecka skulle leverera tre tavlor till Bingolotto, som då var det mest populära underhållsprogrammet på TV. De blev programmets ”Lyckotavlor”. Den som hade köpt en vinstlott fick välja en av tavlorna. Förutom konstverket hade man alltid chans att vinna en bil. Men den hemliga vinsten kunde även vara en cykel eller en microvågsugn med mera. Vilken konstnär tackar nej till en sådan exponering?

”Oljemålningarna var inte ens torra när jag varje lördagsmorgon satte mig på bussen från Skara för att åka till Bingolottostudion i Göteborg”, sa en stressad Nanny Andersson till Skaraborgs Läns Tidning när de träffade henne för en intervju i december 1993.  

Nanny i sin alteljé i Varnhem

För Nanny var det viktigt att samarbetet med TV4 inte ledde till massproduktion. Varje tavla är med sitt eget motiv unik. Efter ett års skapande valde hon därför att sluta. ”Nej, nu orkar jag inte mer. Ni får kontakta en annan konstnär”, sa en glad och tacksam Nanny till Leif ”Loket” Olsson.
Så blev det lugn och ro i Nannys ateljé i lilla Varnhem igen. ”Det var riktigt roligt att få samtal och uppskattning från hela landet”, säger Nanny.